KO IMA PRAVO NA MINIMALNU PENZIJU, KOLIKO IZNOSI I KAKO SE OBRAČUNAVA? Obratite pažnju, veoma je važno
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIONERI

KO IMA PRAVO NA MINIMALNU PENZIJU, KOLIKO IZNOSI I KAKO SE OBRAČUNAVA? Obratite pažnju, veoma je važno

Minimalnu penziju u Srbiji prima gotovo 140.000 građana

Objavljeno:

Minimalna penzija u Srbiji je iznos koji prima gotovo 140.000 najstarijih građana. Ovaj iznos varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju starosna, invalidska ili poljoprivredna penzija. Ipak, zajedničko svim ovim penzijama jeste to što su preniske, pa neki od najstarijih građana moraju da preživljavaju sa svega 25.000 dinara mesečno.

Minimalnu penziju u Srbiji prima gotovo 140.000 građana, preciznije – njih 139.283, što je 14,15 odsto svih penzionera u našoj zemlji.

Kolika je minimalna penzija u Srbiji?

Minimalna penzija u Srbiji, prema poslednjem izveštaju PIO fonda iz januara ove godine, iznosi svega 24.987 dinara za penzionere iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti.

Ko prima minimalnu penziju?

Minimalna penzija je iznos koji pripada građanima koji su ispunili uslove za penziju, ali je penzija koja im je utvrđena manja od najnižeg iznosa koji utvrđuje Zakon o PIO. U tom slučaju, dakle, država dodaje iznos razlike između penzije koja je obračunata i zakonom utvrđenog minimuma. To znači da nije važno da li je neko ostvario minimalni radni staž od 15 ili je radio 40 godina – ako je njegova penzija manja od zakonskog minimuma, država će dotirati razliku.

U praksi, minimalnu penziju primaće oni građani koji su radili za minimalac, poput trgovaca, ugostitelja…

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Minimalna penzija u Srbiji sa 15 godina staža

Ako bi neko imao 15 godina radnog staža i tokom svih 15 godina primao minimalac, on bi, kada se penzioniše, primao minimalni iznos. Razlog za to je činjenica da bi obračunata penzija bila manja od 24.987 dinara.

Minimalna penzija za devizne penzionere

Građani koji su ostvarili pravo na inostranu penziju, imaju pravo na iznos u visini razlike do minimalne penzije, ako su mu obračunata primanja manja od zakonski propisanih. Računica se vrši po deviznom kursu na dan ostvarivanja prava na penziju. Ipak, treba imati u vidu da je ovo pitanje preciznije definisano bilateralnim sporazumima, tako da u nekim slučajevima, penzioner ima pravo na iznos minimalne penzije jedino ako ima prebivalište u Srbiji.

Minimalna poljoprivredna penzija

Prema podacima PIO fonda za januar ove godine, najniža poljoprivredna penzija još je manja, pa iznosi svega 19.600 dinara. Nju prima oko 96.000 penzionera.

Minimalna invalidska penzija

Invalidsku penziju u Srbiji prima više od 230.000 građana, a ona u proseku iznosi 42.150 dinara. Najniža invalidska penzija iznosi tek nešto manje od 21.000 dinara.

Penzija manja od minimalne

Iznos manji od najniže penzije može da pripada korisnicima porodične penzije, odnosno onima koji primaju određeni procenat penzije preminulog supružnika, roditelja ili deteta.

Takođe, u nekim slučajevima, manju penziju od minimalne će primati oni koji primaju i inostranu penziju. Njima PIO fond isplaćuje srazmerni deo penzije za one godine staža koje su stekli po domaćim propisima.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Nova / Dunja Marić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.